Basisprincipes

Aangezien een groot deel van de problemen ontstaan door het niet beseffen van hoe een paard in de wereld staat, wat voor een paard belangrijk is en hoe een paard dingen bijleert, zou ik daar mee willen beginnen. Heel veel mensen denken dat hun paard hen begrijpt en worden kwaad op hun paard omdat het zogenaamd koppig is. Ik denk dat misverstanden misschien wel oorzaak 1 van alle problemen zijn. Dus ik ga in “hoe denken paarden” proberen uit te leggen hoe paarden nu echt in het leven staan. De basisprincipes voor training komen daar al deels aan het bod. De dingen die belangrijk zijn en daar niet vermeld worden zullen later hieronder worden beschreven.

Ik ga proberen de basisprincipes op een rijtje te zetten. Ik ga proberen ook een mate van volgorde der belangrijkheid te volgen met als meest belangrijke punt te beginnen.

Benader je paard als gelijke, niet als mindere.

Of te wel vertrouw een respecteer je paard. Sommigen zijn het er waarschijnlijk al over eens dat er voor een goede band met het paard WEDERZIJDS vertrouwen en respect nodig is. Als we al naar het paard toe gaan met het idee dat we ten allen tijde moeten laten zien dat we de baas zijn, dan valt het punt wederzijds al weg en wordt een goede band opbouwen moeilijker. Even voor de duidelijkheid, ik bedoel hiermee niet dat je paard zich mag misdragen, niet moet luisteren naar je vragen of ten allen tijde zijn zin mag doen. Want dat is absoluut niet het geval. Wat ik hier wel mee bedoel is dat we het paard zo veel mogelijk als gelijke moeten bezien en behandelen. Ook hier weer de waarschuwing dat dit per paard verschillend is. Maar als dit een geruststelling kan zijn, de meeste paarden verkiezen het om geleid te worden als je op de juiste manier leiding geeft. Aan ons dus om die manier te zoeken.

Luister naar je paard en verander.
Dit is niet altijd even eenvoudig omdat de conclusie gebaseerd is op onze interpretatie die niet altijd accuraat is. Maar als je paard niet doet wat je wil zoek dan in eerste instantie grondig naar welke fouten je zelf misschien maakt. Vraag je af:
Waren mijn signalen duidelijk genoeg?
Weet mijn paard echt volledig wat ik juist bedoel met deze signalen?
Kan ik het op de een of andere manier verduidelijken?

Als je niets kan vinden, probeer dan uit te vinden of het paard misschien lichamelijke ongemakken heeft die wat je vraagt moeilijker kunnen maken.

Als dat niets oplevert, is het misschien omdat het paard geen zin heeft om te doen wat je vraagt (hoewel dat mits goede training zelden voorkomt). Vraag je dan af wat de reden is dat je paard zo reageert. Is het misschien saai of te moeilijk…?
Als je uiteindelijk een oorzaak hebt gevonden, denk dan goed na wat je als oplossing gaat gebruiken.

Nu komen we meer toe aan methodes.

Release

Een eerste methode die volgens mij het allerbelangrijkste is en vrijwel altijd gebruikt wordt is release. Ik ga dit woord gebruiken om niet steeds te moeten herhalen dat dat in houdt dat de druk onmiddellijk op het juiste moment wordt weg gedaan.
Wat is nu het juiste moment? Wel dat is heel eenvoudig in theorie. Het moment dat het paard doet wat je wilt, exact op dat moment de druk laten vallen. Dat is release. In de praktijk is dit moeilijker want dat moment kan, zeker in de trainingsfase, enorm kort zijn. Je moet proberen binnen de seconde te blijven. Hoe korter, hoe beter het paard de link kan leggen tussen de release en wat hij deed. Duurt dit te lang, dan heeft het paard misschien al weer iets anders gedaan en zal hij de release koppelen aan wat hij deed op dat moment. Zeker in de trainingsfase is dit nefast omdat dit de basis is van nieuwe dingen leren.
Release is datgene waarvan het paard leert, niet de druk zelf. De druk is later de aanwijzing (hoewel snelle release dan ook nog belangrijk is om het paard licht aan de hulpen te houden). Maar hij leert door de release dat hij die bepaalde reactie moet geven op die bepaalde druk.
Release is dus 1 sleutel tot aanleren.
Maar er zijn er meer.

Druk

De druk juist opleggen is een ander belangrijk gegeven om het paard echt in te prenten wat hij moet doen. Hoe je de druk oplegt, geeft aanwijzingen in het denkproces van het paard zodat hij sneller tot het juiste resultaat kan komen. Dan geef je de release om te zeggen dat wat hij precies dan deed, was wat je wilde met die druk.

Ik ga het hier beperken tot paarden die niet meer groen zijn, want bij groene paarden ligt het allemaal weer wat anders, komen er meer stappen bij kijken en moet je goed oppassen met de druk die je geeft. Ik ga dan ook bewust niet over groene paarden schrijven omdat zij die onervaren zijn of willen veranderen naar het gebruik van NH maar niet weten hoe, beslist de hulp moeten inroepen van iemand die wel ervaring heeft met deze richting van werken met paarden.

In communicatie op de grond staat al een mooi voorbeeld van hoe je druk normaal gesproken hoort te gebruiken. Ik ga hier die manier verder uitleggen en uitdiepen alsook de manier van opbouwen van druk (waar ik op zich geen voorstander van ben, maar bij sommige paarden -hoewel zelden- toch nodig is in de overgangsfase).

Er zijn standaard 2 manieren om de druk op te leggen. Waarvan 1 altijd de voorkeur heeft, maar 2 zoals gezegd soms nodig is.
We gaan beginnen met de techniek die de voorkeur heeft.

Wat hier het doel is, is de druk zo laag mogelijk houden. Dat wil dus zeggen dat je een bepaalde druk geeft die iets meer is dan een aanraking en gewoon wacht tot hetgeen plaats vind wat jij wilt (zorg dat je precies weet wat je wilt, wat bij iets nieuw aanleren nooit het eindresultaat maar een tussenstap zal zijn). In communicatie op de grond wordt hier concreter, met voorbeelden op in gegaan.
Maar basis gezien is het dus gewoon lichte druk leggen, wachten op de juiste respons en release.

De andere manier werkt met een opbouw van druk en kan soms nodig zijn bij paarden die op andere manieren gereden zijn.
Wat je hier gaat doen is beginnen met zeer lichte druk en even wachten, dan iets meer druk en weer even wachten. Op die manier ga je in enkele stappen naar een redelijke druk. Stop bij een druk die je een hele poos kan volhouden en zorg dat je op het gewenste resultaat blijft letten. Stop ook als het paard begint te zoeken naar wat je wilt. En geef de release als het paard tot het gewenste resultaat is gekomen. Als je met een behoorlijke druk hebt geëindigd zal je de druk die je moet geven, willen verminderen. Doe dit door herhaling. Begin echter ELKE keer terug met een zeer kleine druk, want dit is hier eigenlijk je voorbereidende commando (waarover ik later meer vertel).
Dit zijn dus de 2 vormen van druk opleggen. Als het kan, gebruik dan de eerste, heb je de tweede nodig? Geen probleem, maar schakel vanaf het kan terug over naar 1.
Dit zal er voor zorgen dat er minder kans is op het overvragen door te veel druk en je paard zal sowieso sneller licht aan de hulpen worden met de eerste methode.

Verwachting en de try

Wat moet je verwachten?
We hebben gesproken over het geven van een release als het paard doet wat je verwacht. Spijtig genoeg weten veel mensen niet wat ze moeten verwachten van het paard dus kunnen ook niet op het juiste moment belonen en hebben dus als gevolg daarvan veel moeite met dingen te leren aan hun paard. Ik heb in communciatie op de grond al een concreet voorbeeld gegeven van wat je verwacht van een paard die je leert achterwaarts te gaan. Natuurlijk WIL je het eindresultaat, namelijk het achterwaarts gaan. Maar je verwacht 2 andere dingen tijdens het proces van aanleren. Ten eerste verwacht je dat het paard gaat zoeken naar het juiste antwoord (iets wat ik vanaf nu de try ga noemen omdat hij vanaf dan probeert uit te vinden wat hij moet doen). Als je hier werkt met fasen van druk, stop je onmiddellijk met het opvoeren van druk maar behoud je wel de bestaande druk. Als tweede verwacht je een kleine tussenstap te zien op weg naar je eindresultaat (hier ook weer de verwijzing naar communicatie op de grond voor een concreet voorbeeld). Dat is niet altijd makkelijk in te schatten. Maar bij alles wat je aanleert, probeer dat op te splitsen in zo veel mogelijk kleine stapjes en let vervolgens goed op of het paard 1 van deze dingen doet of een tussenstap maakt die je niet voorzien had, maar ook in de richting gaat van wat je wilt bereiken. Als dan aan deze verwachting voldaan wordt geef je de release en een minuutje rust (of iets langer als je wilt natuurlijk). Dan kan het paard even overdenken wat er gebeurt is en waarom. Vervolgens herhaal je dit met hetzelfde resultaat tot het paard duidelijk begrijpt waarvoor hij begint wordt. Dan is het tijd voor de volgende stap (verwachting). Je herhaalt terug alles, alleen geef je nu niet de release waar je daar daarvoor wel geef, maar houdt de druk vast tot het paard dichter bij het eindresultaat komt. Vervolgens herhaal je bovenstaande stappen tot je bij het eindresultaat bent. Dan herhaal je dit een week lang elke dag zodat het paard er vertrouwt mee wordt.
Een redelijke grote uitleg voor iets wat in het echt als het goed gedaan wordt, heel weinig tijd in beslag neemt.

Plaats een reactie