Fabel of Feit

Een bit is nodig om het paard onder controle te houden.
Ook niet waar. Een bit laat de hulp scherper inwerken. Zoals al meermaals gezegd betekent een sterkere hulp niet dat het paard beter luistert. Wat niet wel zeggen dat alle gebruik van een bit fout is, maar mij trekt het niet zo gezien het feit dat de meeste bitten een oorzaak zijn van pijn en van schuimen. Maar het is alleszins absoluut niet nodig om met bit te rijden om controle te hebben over je paard.

Paarden zijn dominant.
Zeer zeker niet. Paarden zijn van nature volgers en leiden niet graag. Ze kunnen wel gedragingen hebben die wij bezien als dominant, maar het paard bedoelt dat meestal iets anders mee dan “ik ben de baas”. Alleen is de mens vaak te onnadenkend om te zien wat het wel betekent en denkt daarom al snel dat het dominantie is.
Sommigen zeggen ook dat paarden dominant zijn om de beste overlevingskans te hebben en de meeste kans op nageslacht, maar gezien dat een paard en prooidier is, wie maakt dan het meeste kans om de dag levend door te komen? De paarden die hun energie besteden aan met elkaar vechten of zij die die energie behouden om te kunnen vluchten als dat nodig is?
Het is me ook opgevallen dat niet gedomesticeerde paarden bijna nooit gevechten hebben in kuddes onderling. In gedomesticeerde kuddes komt dit wel vaker voor.

Je moet het paard laten zien wie de baas is.
Hiermee wordt over het algemeen bedoelt dat je het paard desnoods hardhandig moet duidelijk maken dat je de baas bent. Dat is dus niet het geval. Je kan beter jezelf duidelijk maken dat je een goede, eerlijke leider moet zijn. Als je goed genoeg leidt zal je paard je willen volgen. Want dan ben jij het individu dat hem veiligheid en vertrouwen geeft. Hij zal je hiervoor echt respect geven (en niet iets dat daar op kan lijken door angst voor je), wat onder andere blijkt uit het feit dat het paard met plezier voor je werkt.

Je geeft een vinger hij neemt een arm.
Ook niet waar. Ik moet het eerste paard waarbij dit zou kloppen nog tegenkomen. Als je aan het rijden bent en voor jou maakt het niet echt uit waar je heengaat, en je paard stelt voor om naar een bepaalde richting te draaien, en je laat hem weten dat zijn idee oké is, dan gaat je paard echt niet elke volgende verandering van richting bediscussiëren. Integendeel. Je zult beiden meer en gevoel van partnerschap krijgen. Het zal je band met je paard en dus je relatie met het paard (met alle positieve gevolgen) ten goede komen.
Waarom denken zo veel mensen dit dan?
Vaak is dat vanwege communicatieproblemen en daaruit voortvloeiende gedragingen.
Ook kan het aangeleerd gedrag zijn bvb door op verkeerde momenten per ongeluk te belonen wat het paard deed.

Het bit is maar zo hard als de ruiterhand.
Eveneens niet waar. Je moet de contactoppervlakte van de teugels in je hand vergelijken met het contact oppervlakte van het bit in de mond dit loopt op tot factor 90 aangezien meestal slechts enkele delen van het bit contact maken met de mond. Bovendien heb je vaak nog te maken met een vorm van slagboom effect die je dan ook nog eens moet bij rekenen.
Waar dan over bitloos?
De contact oppervlakte van de neusriem met de neus is vaak groter dan die van de teugels en de ruiterhand. Het is dus een factor onder 1 of een deling van de kracht die de ruiter zet.
Houdt er wel rekening mee dat sommige bitloze optomingen gebruik maken van een hefboomwerking en dus ook een enorm verschil geven in kracht die gezet wordt een kracht die ontvangen wordt.
Maar kort gezegd het bit werkt zo veel sterker in op de mond van het paard dan dat de ruiterhand genereert dat indien het bit gebruikt wordt er echt met enorm weinig druk gereden moet worden om te voorkomen dat het paard veel pijn gaat hebben. Bovendien moet het bit zeer goed passen anders is het hoe dan ook niet mogelijk. Met enorm weinig druk bedoel ik slechts 50 gram en als het enigszins kan minder. Heel veel ruiters rijden met veel meer dan dit zonder het zelfs door te hebben. Onderstaande blog laat dit verder zien.
Meer informatie hierover vind je op volgende blog:
http://www.bitloospaardrijden.info/krachten.php

Plaats een reactie