Hoe denken paarden

Het paard als wezen:

Om mee te beginnen is een paard een prooidier of vluchtdier. Ze zijn gemaakt om te rennen en het is hun eerste reactie op gevaar.
Hoe ziet het leven van een prooidier er nu uit? Wel stel je even voor dat je weet dat je elk moment kunt aangevallen worden door een dier dat honger heeft. Dat is eigenlijk 1 van de grotere bezigheden van een paard. Hij zal in de natuur grazen op open plekken met gras dat niet hoger komt dan zijn ogen, zodat hij over het gras heen kan kijken. Hij zal zijn oren regelmatig eens draaien in alle richtingen, om geluiden op te vangen van alle richtingen. Hij zal dicht in de buurt van andere paarden blijven. Paarden zorgen er ook voor dat ze nooit allemaal gelijktijdig liggen. Er zullen er altijd 1 of 2 blijven staan. Hieruit kunnen we concluderen dat overleven al vast heel belangrijk is.
Bovendien zijn er in de kuddes in de natuur zelden gevechten aan de gang en wordt er niet zo vaak heel hard gelopen. Als je goed volgt hoe een prooidier in elkaar zit, kan je ook wel bedenken dat het voor een prooidier heel belangrijk is om voldoende energie te besparen voor wanneer dat echt nodig is. Dat is natuurlijk het weglopen van een roofdier.
Als we dat weten kunnen we ook bedenken dat het laten wegvallen van gegeven druk een beloning is omdat het paard terug naar een rustigere toestand kan. Het op tijd laten wegvallen van de druk is dan ook de belangrijkste techniek bij het trainen van paarden. Het zal overal terug te vinden zijn. Het is kortom hoe paarden dingen leren.

Voor meer informatie over hoe een kudde in elkaar zit en hoe leiderschap in de kudde plaatsvind, kan je gaan naar “nature of the herd” hierin worden 2 ideeën besproken. Er wordt ook een gevolgtrekking gemaakt op basis van een onderzoek van kuddes die een aantal jaren geleden gedaan is. De link naar dat onderzoek kan je vinden in de tab “nature of the herd”.

Hoe maak je nu een begin met het leren communiceren met je paard? Een antwoord daarop vind je in het deel communicatie op de grond.

Plaats een reactie